Papryka konserwowa

Papryka konserwowa to pyszny dodatek do obiadu, grilla, sałatki i innych dań. Świetnie też sprawdza się jako przekąska imprezowa.

Teraz cena papryki spadła, więc warto przygotować z nią przetwory.

Zazwyczaj dodaję ją do ogórków , sałatek ,ale pyszna jest też w tej wersji.

Papryka konserwowa nie dość, że świetnie smakuje to dostarcza nam też niezbędne witaminy zimową porą.

Warto pomyśleć o niej   teraz, bo przygotowanie kilku słoiczków takiej papryki nie jest wcale trudne, ani specjalnie pracochłonne.

Tak przygotowaną paprykę możemy też dodawać do rolad mięsnych. Nie dość , że nada naszemu daniu intensywnych kolorów, to wzbogaci jego walory smakowe i odżywcze.

 

SKŁADNIKI :

( na 3 słoiki )

  • 3 papryki czerwone ( jeśli są małe to 4-5)
  • 6 krążków cebuli białej ( 2 krążki na słoik)
  • ziele angielskie ( 3 ziarna na słoik)
  • liść laurowy ( 1 szt na słoik)
  • gorczyca ( 1/2 łyżeczki na słoik)
  • pieprz młotkowany ( 1/4 łyżeczki na słoik)
  • 1 łyżka oliwy na słoik
Zalewa :
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka octu
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżki soli
PRZYGOTOWANIE :
Paprykę myjemy i kroimy w paski. Do umytych słoików wkładamy cebulę,liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, pieprz młotkowany i wciskamy paprykę. Do każdego słoika dajemy po 1 łyżce oliwy.
Przygotowujemy zalewę. W garnku mieszamy składniki zalewy i włączamy gaz,aby zalewa się tylko zagotowała. Zagotowaną zalewą napełniamy słoiki, zostawiając nieco pustej przestrzeni. Zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.
Słoki wstawiamy do pasteryzacji do większego garnka wyłożonego ściereczką dopiero kiedy woda w garnku będzie się gotowała.

 

Print Friendly

4 Responses to Papryka konserwowa

  1. mopswkuchni pisze:

    Zrobiłam już 10 słoiczków, ale to chyba za mało :) Pozdrawiam

  2. Ania pisze:

    Witaj, kiedy takie papryki są gotowe do jedzenia? Pozdrawiam!

    • jola pisze:

      Aniu, jeden słoik otworzyliśmy już drugiego dnia i było dobry, ale lepiej poczekać nieco dłużej, wtedy papryka przejdzie smakiem marynaty.
      Pozdrawiam serdecznie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>