Kompot z dyni

Kompot z dyni to moje wspomnienie z dzieciństwa

Każdy z nas ma jakieś smaki z dzieciństwa.

Kiedyś półki sklepowe świeciły pustkami i nasze mamy musiały się nieźle natrudzić, aby dostać składniki do tego co chciały przygotować.

U nas, przed domem zawsze był mały ogródek i co roku rosły tam dynie. Z dyni moja mama robiła pyszny kompot z goździkami. Ten smak „chodził” za mną już od dawna.

Dostałam w prezencie ogromną dynię i postanowiłam kontynuować tradycję jesiennych przetworów z dyni.

Polecam, bo kompot jest pyszny.

 

SKŁADNIKI :

( na 3 słoiki )

2 kg dyni

4 łyżki octu

4 łyżki cukru

1 ( czubata) łyżka goździków

przefiltrowana woda

 

PRZYGOTOWANIE :

Dynię kroimy na mniejsze kawałki i kroimy w kwadraciki. Wkładamy do garnka i zalewamy najlepiej przefiltrowaną wodą trochę ponad poziom dyni. Dodajemy ocet, cukier i wsypujemy goździki i jedynie lekko zagotowujemy. Przekładamy do słoików ( lepiej usunąć goździki, aby ich smak nie był zbyt intensywny), zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut i gotowe :)

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>