Surówka z pora

Surówka z pora to kolejna propozycja z kategorii dodatków obiadowych.

Surówka z pora jest bardzo prosta w przygotowaniu.Tą zrobiłam z dodatkiem majonezu i śmietanki. Jeśli chcecie ograniczyć kalorie to polecam zastąpić te składniki jogurtem naturalnym.

Jabłko zaraz po utarciu skrapiamy sokiem z cytryny i dopiero wtedy dodajemy do pora.

Do tej surówki dodałam pieprz kolorowy, nasz ulubiony zaraz po ziołowym.

Surówka z pora może być też dodatkiem do dań z grilla.

 

Surówka z pora

SKŁADNIKI :

( dla około 3 osób)

  • 2 kawałki pora ( biała część i nieco zielonej) , jak zdjęciu powyżej
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 1 spora łyżka majonezu
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • 1 większe jabłko
  • 1/2 cytryny

 

PRZYGOTOWANIE :

Pora szatkujemy drobno nożem lub w malakserze ( ja wykorzystałam do tego robota wielofunkcyjnego Kenwooda z tarczą do szatkowana i ucierania).

Pora przekładamy do miski i obracamy tarczę w robocie , aby utrzeć jabłko. Jabłko obieramy i ucieramy. Od razu spryskujemy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i dodajemy do pora. Delikatnie mieszamy.

W osobnej miseczce mieszamy majonez ze śmietanką i dodajemy do surówki. Całość raz jeszcze mieszamy i na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

surówka z pora

logo Kenwood-crop

Print Friendly

3 Responses to Surówka z pora

  1. Uwielbiam pora! Jest pełen smaku, ale ciągle gdzieś tam omijany w naszych kuchniach! Pyszna sałatka!

  2. Paula pisze:

    Pyszna sałatka :) uwielbiam ją. Ja sobie robię więcej sosu, bo lubię, jak mi sałatka w nim trochę pływa ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>