Pieczone pierogi z pieczarkami

Pieczone pierogi z pieczarkami świetnie smakują podane na zimno i na ciepło.

Nie ukrywam, że są nieco pracochłonne, ale warto poświęcić im nieco czasu.

Pieczone pierogi z pieczarkami mogą też zastąpić paszteciki do barszczu , czy innej zupy.

Zdecydowanie polecam je jako danie na stole świątecznym.

Te pierogi też można przygotować wcześniej i zamrozić, choć najlepiej smakują takie świeżo upieczone i do tego ten zapach unoszący się po całym mieszkaniu.

W wersji już nie świątecznej polecam podawać je z sosem czosnkowym. Smakują rewelacyjnie.

Pierogi przed upieczeniem posypałam ziołami prowansalskimi, ale możecie posypać je też tymiankiem czy suszoną pietruszką.

Czasem do farszu z pieczarkami dodaję też świeżą pietruszkę. Jak dla mnie świetnie smakuje z pieczarkami.

Pieczone pierogi mogą być też rozwiązaniem na danie piknikowe.

SKŁADNIKI :

  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 opakowania śmietany 18 %
  • 1 opakowanie drożdży suszonych
  • 1 margaryna lub masło
  • sól morska do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 500 g pieczarek
  • 2 białe cebule
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • zioła prowansalskie do posypania
PRZYGOTOWANIE :
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z  suchymi drożdżami. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Dodajemy śmietanę i schłodzoną i pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Całość wyrabiamy około 15 minut. Odkładamy pod przykryciem i przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy, odcedzamy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę bardzo drobno kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i najpierw chwilę smażymy cebulę po czym dodajemy pieczarki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i minimalnie ziołami prowansalskimi. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy. Szklanką wycinamy kółka i układamy farsz. Brzegi dociskamy widelcem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jako wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Pędzelkiem smarujemy wszystkie pierogi jajkiem. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Zapiekamy w 180 C aż zaczną się rumienić.

Print Friendly

2 Responses to Pieczone pierogi z pieczarkami

  1. Nie mogę doczekać się świąt, jak widze takie cuda!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>