Paszteciki z kapustą i grzybami

 

Paszteciki z kapustą i grzybami przygotowałam na  zeszłoroczne już Święta jako dodatek do barszczu,ale patrząc na obraz za oknem postanowiłam dzisiaj podzielić się z Wami tym przepisem.

Nie ma nic lepszego na minusowe temperatury jak kubek ciepłego barszczu podany z pasztecikami.

Nie ma też dla mnie świąt bez domowych pasztecików. Kiedyś robiła je moja mama, teraz robię je ja. Dzielimy się daniami do przygotowania i moja działka to paszteciki.

Zawsze robiłam je z samymi suszonymi grzybami leśnymi, ale w tym roku postanowiłam zrobić je nieco inaczej, czyli do farszu dołożyłam kiszoną kapustę. Paszteciki z kapustą i grzybami są jednymi z najbardziej popularnych. Niektórzy zamiast grzybów leśnych dodają pieczarki, te jednak mają zupełnie inny smak.

Te paszteciki są też wyjątkowe, bo grzyby nawet zostały znalezione w lesie przez mojego męża i synka. Jeden razy wybrali się na grzyby do lasu i trzymałam je na specjalną okazję, czyli na święta .

Paszteciki można przygotować sobie na zapas i zamrozić. Potem wystarczy lekko je podgrzać w piekarniku.

Nie ukrywam, że należą do pracochłonnych dań. Ja zazwyczaj jednego dnia przygotowuję farsz, a następnego biorę się za ciasto i wypiekanie.

Trzeba też pamiętać, że suszone grzyby musimy moczyć kilka godzin zanim zaczniemy przygotowywać farsz.

Paszteciki z kapustą i grzybami są daniem nieco pracochłonnym, ale poradzić sobie z nimi powinien w zasadzie każdy.

 

 

SKŁADNIKI :

( na 1 blachę pasztecików)

 

Ciasto :

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 opakowanie śmietany 18%
  • 1 opakowanie drożdży suchych
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/4 kostki margaryny lub masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 jajko do posmarowania pasztecików

 

Farsz :

  • 200 g kapusty kiszonej
  • 1/2 szklanki grzybów suszonych ( u mnie różne)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1/2 białej cebuli ( jeśli mała to cała)
  • olej roślinny do smażenia
  • pieprz młotkowany do smaku
  • sól do smaku
  • bulion warzywny : klik

 

PRZYGOTOWANIE :

 

Ciasto :

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy drożdże, sól, pieprz oraz śmietanę. Mleko  lekko podgrzewamy i dodajemy do mąki. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i też dodajemy do mąki. Składniki mieszamy i wyrabiamy ręcznie gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy w misce pod przykryciem na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy.  Jeśli będzie się kleiło to posypujemy mąką stolnicę i ciasto.Nożykiem do pizzy  lub zwykłym nożem wykrajamy prostokąty i na brzegach nakładamy farsz. Zawijamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem.

 

Farsz :

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin.

Cebulę kroimy w kostkę. Nagrzewamy patelnię i dodajemy odrobinę oleju i gdy olej się nagrzeję nakładamy cebulkę. Cebulę szklimy na złoty kolor. Grzyby siekamy. Nie wylewamy wody od grzybów. Dodajemy je do cebuli. Kapustę też lekko siekamy i dodajemy do reszty składników.Zalewamy wodą od suszonych grzybów. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i doprawiamy solą i pieprzem młotkowanym.
Zalewamy bulionem warzywnym do wysokości kapusty. Jeśli nie macie domowego bulionu, dobrze sprawdza się kostka bulionowa grzybowa.
Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ponad godzinę do 1,5 godziny. Kontrolujemy ilość bulionu, bo będzie odparowywał. Można uzupełnić przegotowaną wodą.Gotowa kapusta powinna być już miękka i bez bulionu.Dusimy ją tak długo aż zupełnie zredukujemy bulion.
Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w 190 C aż się przyrumienią.

Print Friendly and PDF

Paszteciki z kapustą
Print Friendly

4 Responses to Paszteciki z kapustą i grzybami

  1. magda pisze:

    uwielbiam taki zestaw :) paszteciki i barszcz czerwony!

    • jola pisze:

      Magda, jak dla mnie to idealne połączenie. Paszteciki mogą być też z mięsnym farszem, ale do barszczu są obowiązkowe.
      Pozdrawiam :)

  2. Majana pisze:

    Fajne zdjęcie, a paszteciki takie to pyszna sprawa :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>