Marynata do wieprzowiny

Marynata do wieprzowiny z musztardą, czosnkiem i miodem sprawi, że mięso będzie kruche, delikatne i pyszne.

Mięso marynujemy zazwyczaj kilka godzin, ale ja wkładam je do marynaty wieczorem i chowam do lodówki na całą noc.

Wtedy mięso idealnie przejdzie smakiem i aromatem marynaty.

Tak zamarynowane mięso możecie upiec, usmażyć lub zgrillować. Ja akurat zamarynowałam kawałki szynki wieprzowej do szaszłyków.

Do marynaty wykorzystałam ocet winny z białego wina, ale sprawdzi się tutaj jakikolwiek ocet winny. Wcześniej używałam np. octu winnego prowansalskiego.

Marynata do wieprzowiny wymaga tak niewiele pracy, a sprawia, że przygotowane mięso rozpływa się w ustach.

Kończy się nam co prawda sezon grillowy, ale dobrze zamarynowane mięso to podstawa pysznego dania przez cały rok.

 

SKŁADNIKI :

( na 0,5 kg mięsa)

  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE :
Do miski wlewamy 2 łyżki octu winnego. Dodajemy musztardę i miód i dokładnie mieszamy. Ząbki czosnku wyciskamy przez praskę i dodajemy do marynaty. Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Do tak przygotowanej marynaty możemy włożyć mięso i marynować przynajmniej kilka godzin. Tą marynatę dodaję tylko do mięsa wieprzowego.
Należy pamiętać, że podczas marynowania mięso co pewien czas mieszamy.

 

 

 

Print Friendly

4 Responses to Marynata do wieprzowiny

  1. Majana pisze:

    Smakowite zdjęcia. Taka wieprzowinka z pewnoscią smakuje świetnie.:)

  2. Bożena pisze:

    Musze wypróbowac taką matynatę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>