Kotlety z jajek

Kotlety z jajek, dzisiejszy obiad.

Proste, smaczne, tanie i szybkie danie.

Jajka można utrzeć na tarce o dużych oczkach, ale ja wspomagam się tutaj moim sprzętem kuchennym.

Jedynie szczypiorek siekam nożem, bo chcę aby był widoczny w klopsikach.

Masę jajeczną do klopsów zagęszczam bułką tartą, ale można też do tego użyć nieco bułki namoczonej wcześniej w mleku. Potem tylko dokładnie odciskamy z bułki mleko i miksujemy razem z jajkiem.

Kotlety z jajek smażę na oleju roślinnym a potem przekładam na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Zazwyczaj robię je w piątek na obiad.

Kotlety z jajek to moja kolejna propozycja na tani i prosty obiad. Będę dzielić się z Wami takimi przepisami, które jakoś do tej pory wydawały mi się takie zwyczajne, ale widzę, że sporo osób prosi mnie właśnie o takie dania.

Tanie składniki, łatwo dostępne i proste przepisy.

Z całą pewnością na moim blogu znajdziecie dużo więcej smacznych, prostych i tanich przepisów.

Zdradzę Wam kilka sekretnych przepisów rodzinnych :)

Zapraszam

 

SKŁADNIKI :

  • 8 jajek
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia
  • sól ziołowa do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku

 

PRZYGOTOWANIE :

6 jajek gotujemy na twardo. Po ugotowaniu i ostudzeniu ucieramy. Do startych jajek wbijamy dwa pozostałe jajka i mieszamy. Dodajemy 2-3 łyżki bułki tartej i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do masy jajecznej. Całość mieszamy i formujemy kotleciki, które panierujemy z każdej strony w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju a po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy.

Podajemy na ciepło.

Print Friendly

11 Responses to Kotlety z jajek

  1. ulcik pisze:

    Mniam, pyszny obiad !

  2. Małgorzata pisze:

    Moja siostra robiła takie.
    Są wyjątkowe:)

  3. whiness pisze:

    Dziwne, nigdy ich nie robiłam. Muszę to zmienić, bo wyglądają pysznie. :)

  4. bernadeta pisze:

    proste pyszne nic dodać nic ująć. ja jeszcze dodaje pieczarki marynowane.

  5. Majana pisze:

    Świetne! Czy wiesz,że jeszcze takich nie jadłam?
    Piękne zdjęcia.
    Pozdrowienia!:)

  6. jagusagus pisze:

    u mnie w domu kotlety z jajek zawsze z sosem chrzanowym i surówka z surowej marchwi :) Pycha

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>