Gulasz wołowy

Gulasz wołowy  to jedno z naszych ulubionych dań obiadowych.

Zwłaszcza teraz jesienną porą. Jest rozgrzewający i sycący.

Ten gulasz wołowy zrobiłam przy pomocy przepisu i zestawu przypraw Kamisa. Jakiś czas temu dostałam do przetestowania nowość na naszym rynku : Kulinarne inspiracje firmy Kamis, czyli gotowe propozycje przygotowania dań obiadowych z całym zestawem przypraw, potrzebnym do ugotowania danej potrawy.

Aktualnie na rynku firma ma 4 takie propozycje.

To moja rodzinka dokonywała wyboru i zdecydowali się na gulasz wołowy, czyli Pikantną wołowinę w winie.

Nigdy nie dodawałam do gulaszu marchewki, choć paprykę owszem i powiem Wam, że to połączenie i ilość warzyw jest dla nas idealna.

Do Przygotowania tej potrawy użyłam 1 kg wołowiny, a nie 500 g jak zaleca producent i wydaje mi się, że takie proporcje odpowiadają świetnie właśnie takiej ilości wołowiny. Zużyłam odrobinę płatków chili , a gulasz wyszedł konkretnie ostry. Pozostałe przyprawy zużyłam w całości do tego dania.

Bardzo spodobał mi się pomysł na takie zestawy przyprawowe z gotowymi przepisami.

Bywa, że i blogerka kulinarna nie wie już co zrobić na obiad.

Cena produktu jest rozsądna -4,90 ,choć niektóre propozycje biją po kieszeni, bo wołowina, czy polędwica nie należą do tanich, ale jest też wariant z kurczakiem, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Na koniec zaznaczam, że nie jest to wpis sponsorowany.

Jestem zadowolona z produktu i chciałam się z Wami podzielić swoimi uwagami.

 

 

Tutaj znajdziecie też przepis na pyszny Węgierski gulasz domowy : klik

 

 

SKŁADNIKI :

  • 1 kg wołowiny
  • 1 papryka czerwona
  • 1,5 białej cebuli
  • 200 g boczku
  • 2 marchewki
  • olej do smażenia
  • świeża kolendra
  • 1 opakowanie Kulinarne Inspiracje – Pikantna wołowina w winie Kamisa
  • bulion wołowy
  • 1/4 l czerwonego wina
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • sól zmiękczająca mięso
  • pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE :
Mięso kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz roślinny i smażymy wołowinę. Mięso solimy i doprawiamy pieprzem do smaku.
Usmażone przekładamy do głębszego rondla. Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na tym samym tłuszczu co wołowinę. Dodajemy do mięsa i zalewamy bulionem minimalnie poniżej wysokości mięsa. Dolewamy wino i dusimy na małym ogniu około 1,5 godziny.
Marchewkę obieramy i kroimy w krążki. Paprykę kroimy w paski.
Po godzinie gotowania mięsa dodajemy marchewkę  i doprawiamy czosnkiem i papryką.
Na około 10 minut przed końcem gotowania dodajemy do gulaszu paprykę i pozostałe przyprawy.Płatki chili dodajemy w małych ilościach i smakujemy, czy potrawa nie będzie za ostra.
Przed podaniem posypujemy posiekaną świeżą kolendrą.

 

Print Friendly

5 Responses to Gulasz wołowy

  1. bernadeta pisze:

    gulasz pierwsza klasa.

  2. Luka pisze:

    Wygląda pysznie, super zdjęcie, ja do gulaszu podaję placki z kaszy gryczanej(przepis wypatrzony z, kuchni lidla,), pycha:)

  3. krysiaczek pisze:

    Dodałabym ogórka kiszonego w plasterkach – dodaje charakteru

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>