Czerwona kapusta na ciepło

Czerwona kapusta na ciepło to jeden z moich ulubionych dodatków obiadowych.

Dokładnie taką robi moja mama i przepis dostałam właśnie od niej. Moja mam gotuje bardzo smacznie i robi pyszne surówki obiadowe.

Blog jest miejscem, w którym  mogę przechować te sprawdzone przepisy i receptury i dzieliś się nimi z Wami.

Czerwona kapusta na ciepło pojawiała się zawsze w moim domu w zestawie z klopsami mielonymi lub kotletami schabowymi.

Robi się ją bardzo łatwo, szczególnie kiedy ma się w domu sprzęty, które wyręczą nas w najbardziej pracochłonnej czynności, czyli szatkowaniu.

Sama jestem szczęśliwą posiadaczką robota wielofunkcyjnego Kenwooda i to sprzęt, który mogę z czystym sumieniem polecić.

Czerwona kapusta na ciepło może stać w lodówce około 3-4 dni. Jeśli chcecie cieszyć się jej smakiem nieco dłużej trzeba przełożyć ją do słoiczka i zapasteryzować.

SKŁADNIKI :

  • 1/2 główki czerwonej kapusty ( średniej wielkości)
  • 2 jabłka
  • 3-4 łyżki octu
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • tłuszcz z pieczonego kurczaka ( lub masło)
  • 3 łyżki mąki

 

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę szatkujemy ( ja zawsze szatkuję w  robocie wielofunkcyjnym FPM270 Kenwooda ). Taką ilość kapusty musimy szatkować na dwa razy, bo nie zmieści się nam całość w pojemniku. Poszatkowaną przekładamy od razu do garnka. Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy do kapusty. Całość mieszamy i dodajemy tłuszcz z kurczaka. Zalewamy wodą do wysokości kapusty. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż kapusta będzie miękka. Pod koniec dodajemy ocet, sól i cukier.  Mąkę zaklepujemy z zimną wodą i dodajemy do kapusty. Jeszcze gotujemy na małym ogniu kilka minut .Smakujemy i doprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku i kapusta jest gotowa.

Jabłka w kapuście zmiękną i nie będzie ich widać, a nadają smak potrawie.

 

logo Kenwood-crop

 

Czerwona kapusta na ciepło

Print Friendly

18 Responses to Czerwona kapusta na ciepło

  1. Margarytka pisze:

    Robię bardzo podobnie, choć u mnie obowiązkowo na łyżce smalcu :-)

  2. gosik79 pisze:

    Czegoś takiego jeszcze nie jadłam choć uwielbiam surówkę z czerwonej kapusty. Nawet nie wiedziałam, że można czerwoną gotować…:). Oj droga pani, obowiązkowo będzie na weekend. Dzięki!

    • jola pisze:

      Gosik, to moja ulubiona surówka i z tego co widziałam, czerwona kapusta w takim wydaniu ma zdecydowanie więcej amatorów.
      Pozdrawiam :)

  3. myszka pisze:

    kapusta czerwona jest bardzo dobra jeżeli dodamy wytopionego wędzonego boczku może być z skwarkami lub bez tylko sam tłuszcz naprawdę polecam, a do śląskich kluseczek jest rewelka. Pozdrawiam

    • jola pisze:

      Myszka, z boczkiem nigdy nie robiłam, ale brzmi smacznie, więc następnym razem skorzystam z Twojej rady.
      Pozdrawiam :)

  4. iwona pisze:

    ja daje tłuszcz z kaczki super smakuje,z kurczaka musze spróbować, ocet daje na samym poczatku wtedy kapusta ma ładny czerwony kolor.

  5. MM pisze:

    Drodzy Państwo. Surówka jak sama nazwa wskazuje składa się z surowych warzyw, natomiast kapusta czerwona gotowana już taką surówka nie jest, jest daniem gotowanym, duszonym itp. jak kto woli. Pozdrawiam

    • jola pisze:

      Anonimowy(a) MM. Gdzie powyżej napisałam, że jest to surówka ??
      Taką kategorię podałam , to jest dodatek do obiadu na ciepło i tyle.
      Pozdrawiam i więcej dystansu życzę :)

  6. Bugi pisze:

    bardzo smaczna kapusta. zawsze dodawalam jeszcze cebule na poczatku do kapusty,ale ta wersja jest lagodniejsza i bardziej mi smakuje. dzieki!

  7. Niunha pisze:

    A czy tak przygotowana kapuste mozna przelozyc do sloikow? Dodam ze jestem nowicjuszka ale probuje coraz wiecej rzeczy :)
    Jak ‚zakonserwowac’ taka kapustke i ile mozna ja przechowywac?
    Dziekuje :)

    • jola pisze:

      z pewnością można przełożyć do słoików, ale wtedy trzeba zapasteryzować dodatkowo ( około 20 minut pasteryzacji ) lub po prostu przełożyć do woreczków i zamrozić.
      Pozdrawiam
      Jola

  8. asia3city pisze:

    Ja dodaję rodzynek zamiast jabłek.

  9. Bosch pisze:

    Ja mam pytanie o jablka, czy rowniez nalezy je szatkowac w robocie FPM270 Kenwood ,czy mozna naprzyklad zwykla tarka poszatkowac???bo ja chcialem dodac rodzynek ale to FPM270 chyba nie poszatkuje prawda???

  10. agrat pisze:

    dziękuję za przepis….pyszna kapustka …robiłam często surówke z czerwonej kapusty ale domownikom się znudziła…teraz mamy jej nowa odsłonę…pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>