Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński -idealny zimową porą.Sycący, rozgrzewający i zdrowy.

Są różne sposoby i receptury na jego przygotowywanie. Niektórzy gotują barszcz ukraiński na żeberkach , a inni na wędzonym boczku.

Warzywa w moim barszczu są pokrojone w paski , ale inni ucierają je na tarce.Oczywiście można i tak. Dzięki temu zaoszczędzicie sporo czasu, ale ja lubię widzieć warzywa w zupie i taka zupa jakoś lepiej mi smakuje , choć ucieranie warzyw nie zmienia jej smaku.

Barszcz ukraiński to jedna z ulubionych zup w mojej rodzinie. Jedynie najmłodszy nie przepada za nią, ale pewnie z czasem i on się do niej przekona.

Z podanych proporcji ugotujecie całkiem spory gar zupy. Nam wystarczył na dwa dni, a ja lubię takie dania , które mogę zrobić na zapas i następnego dnia „mieć wolne w kuchni”.

 

Barszcz ukraiński

 

SKŁADNIKI :

  • boczek wędzony ( u mnie około 200 g)
  • 1 puszka białej fasolki konserwowej
  • koncentrat barszczu
  • 2 większe , ugotowane wcześniej buraki
  • 4 ziemniaki
  • 1 pietruszka ( część korzeniowa)
  • 1 marchewka
  • kawałek selera ( część korzeniowa )
  • biała część pora ( około 2 cm)
  • 1 ząbek czosnku
  • biała kapusta ( ilość kapusty dodaję na wyczucie, tak aby proporcje warzyw były podobne)
  • 1 łyżka octu
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • pieprz do smaku ( może być młotkowany)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • natka pietruszki lub majeranek opcjonalnie

 

PRZYGOTOWANIE :

Boczek zalewamy  około 2,5 litra wody ( część nam odparuje w trakcie gotowania). Dodajemy czosnek,liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem.

W tym czasie warzywa kroimy w paseczki lub ucieramy na tarce.

Białą część pora  drobno siekamy.

Do gotującej się zupy dodajemy kolejno por,pietruszkę, seler, marchew i poszatkowaną drobno kapustę.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Kiedy warzywa będą na wpół miękkie dodajemy ziemniaki. Gotujemy do miękkości i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz cukrem. Zalewamy koncentratem barszczu.

Fasolę przepłukujemy przez sitko pod bieżącą wodą i dodajemy do zupy razem z burakami pokrojonymi w kostkę.

Zupę można zabielić śmietanką i doprawić majerankiem lub posypać natką pietruszki.

 

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Print Friendly

5 Responses to Barszcz ukraiński

  1. kabamaiga pisze:

    U mnie też dzisiaj barszcz ukraiński. Robię go zupełnie inaczej :)

  2. Majana pisze:

    Uwielbiam barszcz ukraiński. Widziałam u Kabamaigi, a teraz u Ciebie i bardzo mi się go zachciało :)

    • jola pisze:

      Ostatnio u wielu osób barszcz ukraiński był na obiad, bo jakoś „barszczowo” się zrobiło na blogach.
      Pozdrawiam serdecznie :)

  3. Iza pisze:

    a teraz sezon buraczków więc już wiem co ugotuję dzisiaj na obiad :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>