Zupa z brukwi

Zupa z brukwi to typowe kaszubskie danie. Na kaszubach nazywa się  ją Zupą  z żeltich wreczi.

Przyznaję, że język kaszubski znam słabo, ale kuchnia kaszubska gościła w naszym domu od zawsze.

Zupa z brukwi to jedno z dań, które robiła moja mama. Można ugotować ją na mięsie gęsim lub kaczym. My mieliśmy zawsze na gęsinie, a konkretnie na skrzydłach gęsich.

Gotuje się ją dosyć długo. Wywar gotujemy na gęsinie z dodatkiem włoszczyzny i liści laurowych. Od razu dodajemy pokrojoną brukiew. Nastawiamy na gaz ,aby zupa sobie „pyrkała”. Doprawiamy jedynie solą i pieprzem. Można podawać ją z natką pietruszki lub majerankiem.

Jeśli zupa będzie dla Was zbyt tłusta można ręcznikiem papierowym zebrać pływające oczka tłuszczu z zupy.

Najlepszy do gotowania zupy jest wąski i wysoki garnek. Tą radę usłyszałam też ostatnio od szefa kuchni na warsztatach.

Do przygotowania sosu powinniśmy wybrać za to niski i szeroki garnek.

Dla mnie to danie takie zwyczajne i oczywiste,ale kiedy zapytałam na facebooku kto spotkał się z tą zupą, to zgłosiła się tylko jedna osoba, ale co tu ukrywać sama też nie znam wielu dań regionalnych z innych zakątków Polski.

Na moje półce cały czas czeka książka, którą dostałam od jednej z blogerek z przepisami kuchni śląskiej.

Myślę,że mojej rodzinie większość potraw zaprezentowanych w niej będzie smakować.

Kuchnie regionalne zaczęły mnie fascynować już jakiś czas temu.

Nasza kuchnia kaszubska jest prosta, tania i smaczna. Dominują w niej ryby, ziemniaki. Staram się, aby moje dzieci też miały okazję choć poznać jej smaki. Nie wszystko chcą jeść,ale będą wiedziały co to za danie.

Z podanych proporcji przygotujecie całkiem spory gar zupy z brukwi.

SKŁADNIKI :

  • 3-4 skrzydła gęsie
  • 6 ziemniaków
  • brukiew 3 szt
  • liście laurowe 2 szt
  • sól i pieprz do smaku
  • włoszczyzna
  • natka pietruszki ( opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE :
Do wysokiego garnka wlewamy wodę ( około 3 litry). Dodajemy włoszczyznę i skrzydła gęsie.Brukiew obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy od razu do zupy. Dajemy liście laurowe i gotujemy aż brukiew będzie prawie miękka. Brukiew gotuje się dosyć długo. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Dodajemy do zupy, gdy brukiew jest już prawie miękka i gotujemy aż ziemniaki będą dobre.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Można podawać z posiekaną natką pietruszki.
Niektórzy dodają też do niej majeranek, u mnie jednak dodawaliśmy tylko pietruszkę, albo nic.

Print Friendly

22 Responses to Zupa z brukwi

  1. hania-kasia pisze:

    Jeszcze nigdy nie jadłam brukwi i nawet nie do końca wiem, jak wygląda. Szkoda, że jeden z kawałków brukwi nie został odwrócony do zdjęcia skórką do góry. Będę musiała poszperać w Internecie, aby przyjrzeć się, jak wygląda to warzywo.

    • jola pisze:

      Faktycznie mogłam pokazać kawałek brukwi też z innej strony. Brukiew jest smaczna i po ugotowaniu przypomina nieco dynię swoim wyglądem.
      Pozdrawiam :)

    • sola255 pisze:

      Wlasnie dzis gotowalam obiad na jutro i to jest brukiew,znam ta zupe z okresu dziecinstwa i bardzo lubie ,faktycznie najsmaczniejsza jest na gesinie,coz dzis mam mieso z kaczki ,ja po ugotowaniu z ziemniakami jeszcze zawsze tluke to wszystko w garnku takim tluczkiem ktorym robi sie pure ziemniaczane i dodaje cukru do smaku
      zupa przepyszna

      • jola pisze:

        tak, wiem, że niektórzy miksują zupę na krem,ale moja mama gotowała zawsze taką i nie zmieniam tego.
        Moje dzieci nie są nią zachwycone, ale chcę ,aby poznały smaki mojego dzieciństwa.
        Pozdrawiam :)

  2. js28 pisze:

    Ja w zeszłym roku robiłam z brukwi gulasz :) jak dla mnie to pyszne, zapomniane warzywo :)

  3. Leo pisze:

    Witam
    Mam właśnie kilkanaście gęsi i teraz sobie pojem , dawno nie próbowałem tej przepysznej i pożywnej zupy , jest teraz okazja :)
    Problem w tym że żółtej brukwi rolnicy już nie sadzą jak dawniej , teraz tylko w warzywniaku można ją jeszcze kupić . Pamiętam jak w dzieciństwie jedliśmy ją na surowo , pychota ;)

  4. dorota20w pisze:

    Bardzo ciekawa zupa. Brukwi jeszcze chyba nie jadłam.

  5. Ania pisze:

    Tak u nas bardzo często gości ta zupka na stole:) wszyscy uwielbiamy właśnie na gęsinie. Ja dodaję również troszkę cukru a brukiew kroję w wąskie paseczki i przed dodaniem do zupy zawsze ją zalewam wrzątkiem, aby pozbyć się tej goryczki-tak zawsze robiła moja mama i babcia.

    • jola pisze:

      Aniu, widzę, że jest wiele różnych przepisów na tą zupę. Spotkałam się też z zupą z brukwi w wersji zupy krem. To chyba kwestia przyzwyczajeń jakie wynieśliśmy z domów rodzinnych.
      Pozdrawiam serdecznie :)

  6. Maria Drygała pisze:

    Też gotuję na gęsinie,a brukiew scieram na tarce z dużymi oczkami i jako przyprawę dodaję cząber i trochę dosładzam.Pychota.

  7. Brydzia pisze:

    A u nas też często ta zupa na stole.
    Ale u nas musi być z majerankiem,tu na Kaszubach gdzie mieszkam wszyscy dodają majeranek.

  8. majka pisze:

    Ja jadłam tą zupę w niemczech,w restauracji jako zupa krem,zmiksowana a na dnie bilionówki kawałeczki łososią wedzonego.zupa naprawdę przepyszna..gorąco polecam sama muszę ją wypróbować w domu :)

  9. Honorata pisze:

    Do zupy musi być cząber ,to właśnie on daje charakterystyczny smak kaszubskiej zupy :)

  10. Marzena pisze:

    Zupa z brukwi pyszna! Moja mama robiła koniecznie z majerankiem, a brukiew
    musiała być przemrożona. Kiedyś kupowało się ją póżną jesienią na straganie
    i wtedy była już przemarznięta. Teraz trudno taką trafić, więc wrzucam ją na noc do zamrażalnika, a rano wyjmuję do rozmrożenia. Taka brukiew jest słodka i miękka – gotuje się krócej. Spróbujcie!

  11. Marzena pisze:

    Zapomniałam dodać – wywar z gęsiny i włoszczyzny gotuję wcześniej bo trwa to rzeczywiście długo, potem zdejmuję nadmiar tłuszczu i dopiero wtedy wrzucam ziemniaki i taką przemrożoną brukiew. Wcześniej by się rozgotowała Też daję liść laurowy i z 2 ziarenka ziela ang. Potem gotowanie trwa jeszcze ok 20 min. I na talerz z toną majeranku. Pycha!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>