Wuzetka

Wuzetka to jedno z naszych ulubionych ciast, które kiedyś kupowaliśmy w cukierni.

Teraz wszystko piekę sama i przyszedł czas na domową wuzetkę. W zasadzie ciasto przygotowuje się dosyć łatwo, ale składa się z kilku etapów i prawie za każdym razem musimy nieco poczekać aż jeden ze składników wystygnie.

Najlepiej zabrać się za jej wypiekanie wieczorem i wstawić na całą noc do lodówki,aby masa śmietanowa stężała.

Przepis na wuzetkę znalazłam na stronie Kotlet.tv.

Praktycznie odtworzyłam go bez większych zmian. Dodałam nieco mniej kremówki ( a i tak masa kremowa jest wysoka) i zamieniałam gotowy cukier waniliowy na swój domowy.

Przepis na domowy cukier waniliowy znajdziecie tutaj : klik

Cukier waniliowy przygotujecie w kilka minut, a już następnego dnia można z niego korzystać i jest bardzo wydajny.

Wuzetka wyszła idealnie. Biszkopt jest lekko wilgotny i puszysty, masa śmietanowa nie jest sztywna i dlatego trzeba delikatnie kroić ciasto na kawałki, aby jej nie ścisnąć, bo nam wypłynie .

 

Wuzetka

SKŁADNIKI :

( na blachę o wymiarach 24×28 )

Biszkopt :

  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa śmietanowa :

  • 650 g śmietany 30 %
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzątku

 

Polewa czekoladowa :

  • 2 tabliczki ciemnej czekolady
  • 3 łyżki śmietany 30 %
  • 50 g masła

 

Poncz do nasączenia biszkoptu :

  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżka wódki ( spirytusu)
  • 1 szklanka wrzątku

 

 

PRZYGOTOWANIE :

 

Biszkopt :

Oddzielamy białka z jajek i ubijamy je na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki na raz ( żółtka z jajek też)  i mieszamy mikserem na najniższych obrotach.

Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 C. Pieczemy 20 minut ( czas pieczenia zależy od piekarnika, więc warto patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest suche).

Upieczony biszkopt odkładamy do ostygnięcia i wystudzony kroimy wzdłuż na 2 równe części.

 

Masa śmietanowa :

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną żelatynę dodajemy do ubitej piany. Mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach.

 

Polewa czekoladowa:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do niej masło ( warto pokroić je na mniejsze kawałki, szybciej się rozpuści) i śmietanę. Całość mieszamy.

 

Poncz :

Mieszamy kakao , wódkę i wrzątek i nasączamy ponczem dolny biszkopt, który przekładamy do formy w której piekliśmy.

Na nasączony biszkopt nakładamy masę śmietanową. Wyrównujemy ją szpatułką. Na to nakładamy drugi biszkopt i też delikatnie polewamy go ponczem. Całość polewamy masą czekoladową. Tak przygotowane ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej na noc.

Przed podaniem dekorujemy każdy kawałek wisienką deserową lub keksem bitej śmietany.

Smacznego :)

 

Wuzetka

Źródło : klik

Print Friendly

14 Responses to Wuzetka

  1. Piękna! Zjadłabym kosteczkę :) może dwie… :)

  2. magda pisze:

    Wuzetka to również jedno z moich ulubionych ciast, pamiętam, jak w drodze ze szkoły do domu często odwiedzałam pobliską cukiernię i kupowałam kawałek na deser :)

  3. Klaudia pisze:

    Ślinotoku dostanę, rozumiem, że jutro kawałek dostanę? :) hihi

  4. Majana pisze:

    Jeszcze nie robiłam WZ , musze to kiedyś nadrobić koniecznie. Pięknie i smacznie wygląda u Ciebie:)

  5. Klucha pisze:

    Aj jaka ładna! Też nie robiłam jeszcze wuzetki, ale wiem że mój mąż jest miłośnikiem tego ciacha. Może na rocznicę…:)

    • jola pisze:

      Klucha, jeśli Twój mąż jest miłośnikiem wuzetki to zdecydowanie polecam.
      Mój mąż jedynie złożył reklamację na poncz. Stwierdził, że było w nim zdecydowanie za mało alkoholu. Powiedział, że zamieniłby proporcje i dał szklankę spirytusu i łyżkę wrzątku ;)
      Pozdrawiam

  6. Sebastian pisze:

    Ciasto wygląda apetycznie i ładnie nie jest oklapniete i dobrze złapała żelatyna. po prostu wspaniale wygląda, mam nadzieje ze mi też się uda wykonać równie ładne ciasto jak na zdjęciu :))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>