Sernik z makiem

Sernik z makiem to idealne ciasto na nadchodzące święta.

My jesteśmy fanami serników pod każdą postacią. Ten upiekłam na kruchym cieście i z masą makową z bakaliami.

Oczywiście można samemu przygotować też i masę makową, ja tym razem użyłam gotową.

Sernik świetnie komponuje się smakowo z makiem, choć moje dzieci wolą sernik bez tego typu dodatków.

Dla nich sernik musi się składać w 90 % z masy serowej.

Sernik z makiem robi się dosyć szybko i nie należy do specjalnie skomplikowanych. Robimy kruche ciasto i mieszamy składniki masy serowej i to wszystko.

Polecam ten przepis na święta .

 

 

 

Składniki :

( na blachę o średnicy 24 cm)

 

Kruche ciasto :

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru

 

Masa sernikowa:

  • 600 sera do sernika
  • 900 g masy makowej z bakaliami
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do mas serowych Kamisa
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 szklanka cukru

 

PRZYGOTOWANIE :

 

Kruche ciasto :

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia ( musi być nadal płynne). W misce wyrabiamy ciasto z wszystkich składników i odkładamy do lodówki na 30 minut.

W tym czasie blachę smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 190 C.

Po schłodzeniu ciasto wałkujemy i wykładamy nim tylko dno blachy.

Zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 190 C.

 

 

Masa sernikowa:

Na podpieczone ciasto wykładamy całą masę makową.

W robocie wielofunkcyjnym FPM270 Kenwooda z końcówką do wyrabiania ciasta mieszamy pozostałe składniki masy serowej. Dodajemy je stopniowo i na przemian. Nigdy nie wsypujemy wszystkiego na raz.

Masę serową przelewamy do blachy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 60 minut.

Po upieczeniu sernik pozostawiamy na kilka godzin do ostudzenia.

Dekorujemy cukrem pudrem.

Dodatkowo zrobiłam gwiazdki z masy marcepanowej  pomieszanej z makiem

 

Print Friendly

12 Responses to Sernik z makiem

  1. Nie wyobrażam sobie świąt bez tego ciasta :)

  2. Aneta pisze:

    właśnie taki sernik mam zamiar zrobić na tegoroczne święta :) wygląda pysznie!

  3. Ola in the kitchen pisze:

    Bardzo lubię połączenie sera i maku :} Ładne zdjęcia.

  4. kornik pisze:

    bardzo lubię mak i jestem przekonana że z sernikiem dobrze się komponuje.
    Smakowita świąteczna propozycja!
    Pozdrawiam Jolu:)

  5. luna2604 pisze:

    Fajny przepis zrobie go na swięta chociaż nie bedę miksowała w W robocie wielofunkcyjnym FPM270 Kenwooda z końcówką do wyrabiania ciasta poniewaz takiego nie posiadam :)pozdrawiam

  6. grangers pisze:

    Sernik smakuje rewelacyjnie, piekłam 1h 15 min.Polecam

    • jola pisze:

      to super, że smakował. Czas pieczenia zależy często od piekarnika, więc warto obserwować ciasto.
      Pozdrawiam serdecznie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>