Blok czekoladowy

Niesamowicie słodki, smaczny i dziecinnie prosty w przygotowaniu.

 

Na facebooku, na profilu margaryny Kasia znalazłam  przepis na te słodkości.

Poniżej link do filmiku z dokładną instrukcją przygotowania.

Blok czekoladowy (mojeciasto.pl)

 

Moim dzieciom baaardzo zasmakował. Następnym razem dodam startą skórkę pomarańczową, co doda nieco aromatu.

Warto pamiętać, że blok musi spędzić kilka godzin w lodówce, więc najlepiej przygotować go dzień wcześniej i wstawić na noc.

 

 

SKŁADNIKI :

1 margaryna Kasia

1,5 szklanki cukru

5 łyżek kakao

4 szklanki mleka w proszku

2 paczki herbatników pełnoziarnistych ( 560 G)

1 szklanka orzechów laskowych

3/4 szklanki wody

 

PRZYGOTOWANIE :

Wodę wlewamy do garnka, dodajemy margarynę, cukier i kakao i cały czas mieszamy gotując na małym ogniu aż składniki się połączą a margaryna rozpuści. 3/4 herbatników rozkruszamy w rozdrabniaczu. Wlewamy do dużej miski naszą masę z garnka i stopniowo po łyżce dodajemy mleko w proszku i mieszamy. Bardzo dokładnie miksujemy aby nie było grudek. Dodajemy pokruszone herbatniki i mieszamy już ręcznie łopatką. Dosypujemy bakalie i mieszamy.

Foremkę o długości 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy połowę masy. Wciskamy pozostałe herbatniki i dodajemy resztę masy i ponownie herbatniki. Wyrównujemy łopatką i dociskamy.

Wkładamy na noc do lodówki.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>